Bilim Dalları
ANABİLİM DALLARI VE BAŞKANLARI
Zootekni Bölümü, üç anabilim dalından oluÅŸmaktadır. Bu anabilim dalları ve baÅŸkanları aÅŸağıda verilmiÅŸ, daha sonra anabilim dalları kısaca tanıtılmıştır.
Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Sezen ÖZKAN
Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı
Hayvan YetiÅŸtirme Anabilim Dalı; büyükbaÅŸ, küçükbaÅŸ, kanatlı hayvan yetiÅŸtiriciliÄŸi ve ıslahı bilim dallarından oluÅŸmaktadır. Her üç bilim dalında gerek ülke gerekse bölge hayvancılığının sorunlarına çözüm bulmaya yönelik araÅŸtırma, eÄŸitim ve bilimsel yayın çalışmaları sürdürülmektedir. BüyükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtiriciliÄŸi bilim dalında, süt sığırcılığının deÄŸiÅŸik alanlarına yönelik araÅŸtırma ve çalışmalar öne çıkarken, küçükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtiriciliÄŸinde damızlık koyun-keçi üretimi son yıllarda önemli hale gelmiÅŸtir. Çünkü sahada damızlıkçı iÅŸletme sayısında belirgin bir artış gözlenmektedir. Kasaplık kuzu üretimine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Keçi yetiÅŸtiriciliÄŸinde özel yetiÅŸtiricilerle protokoller imzalanarak damızlıkçı iÅŸletme modeli üretim tarzı geliÅŸtirilmeye çalışılmaktadır. Kanatlı hayvan yetiÅŸtiriciliÄŸi bilim dalında ise et ve yumurta kalite özellikleri yanı sıra kanatlılarda fizyolojik çalışmalar öne çıkmaktadır. Hayvan YetiÅŸtirme Anabilim Dalı’nda 8‘i Profesör ve 2’si Doçent olmak üzere toplam 10 öÄŸretim üyesi görev yapmaktadır.
Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Zümrüt AÇIKGÖZ
Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı
Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı; yemler ile hayvan besleme (geviÅŸ getirenler, tek mideliler) olmak üzere iki bilim dalından oluÅŸmaktadır. Yemler bilim dalında yemlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra yem mikrobiyolojisi alanında da çalışmalar yapılmaktadır. Bölümüz hayvancılık tesislerindeki hayvanlarda yapılan sindirim denemelerinin yanı sıra laboratuvar koÅŸullarında kaba ve yoÄŸun yemlerin sindirim dereceleri de saptanabilmektedir. Hayvan Besleme bilim dalında ise geviÅŸ getiren (sığır, koyun, keçi, manda vb) ve tek mideli (kanatlı hayvanlar vb) hayvanların beslenmelerine ait emel özellikler ve esaslar ele alınmaktadır. Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı’nda bulunan Kimyasal Analiz Laboratuvarı, üniversite dışına da hizmet vermekte olup bölgedeki referans laboratuarlarında birisi olma özelliÄŸini taşımaktadır. Anabilim Dalı’nda hayvancılığın besleme ile ilgili sorunlarına çözüm bulmaya yönelik araÅŸtırma, eÄŸitim ve bilimsel yayın çalışmaları sürdürülmektedir. Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı’nda 6‘sı Profesör ve 1’si Doçent olmak üzere toplam 7 öÄŸretim üyesi görev yapmaktadır.
Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Hülya ATIL
Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı
Bu anabilim dalı Biyometri ve Genetik adında iki bilim dalından oluÅŸmaktadır. Biyometri, farklı amaçlarla tarımda elde edilen verileri istatistiksel yöntemler kullanarak analizini yapan, sonuçları yorumlayan ve özellikle tarıma yeni istatistik yaklaşımlar getirmeye çalışan bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı öÄŸretim üyeleri farklı bölüm öÄŸrencilerine “Temel İstatistik” ile “AraÅŸtırma ve Deneme Metotları” derslerini vererek eÄŸitime katkı saÄŸlamaktadır. Ayrıca, yüksek lisans ve doktora çalışmaları baÅŸta olmak üzere araÅŸtırma verilerinin deÄŸerlendirilmesinde danışmanlık hizmeti de vermektedir. Genetik bilim dalında lisans ve lisansüstü düzeyde genetiÄŸin temel esasları ve biyoteknolojik uygulamalar konularında farklı bölümlere dersler verilmektedir. Yeni oluÅŸturulmaya çalışılan genetik laboratuvarında çeÅŸitli genetik analizler yapılabilmektedir. Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı 4’ü Profesör, biri Doçent olmak üzere toplam 5 öÄŸretim üyesi ile araÅŸtırma, eÄŸitim ve bilimsel yayın çalışmaları sürdürülmektedir.